Vandringsresa

Amalfikusten

8 dagar
Svårighetsgrad: Lätt
Vi ägnar en vecka åt att upptäcka de dramatiska och romantiska landskapen längs Amalfikusten i södra Italien.

Det blir även en heldags vandringsäventyr på den underbara ön Capri samt en heldag i vulkanlandskapets anda med ett besök i Pompeji.

Vi bor i fina Ravello som bjuder på ett panorama vi sent kommer att glömma.

Det som är anmärkningsvärt med vandringsturerna på denna resa är alla gamla stentrappor som förbinder byarna med varandra och som vi kommer att gå i. Föreställ dig först så många trappsteg som möjligt efter varandra. Lägg sedan till 500 trappsteg per dag och du får en känsla för hur mycket du kommer att gå i trappor denna vecka.

Den längsta stentrappan på Amalfikusten har förresten 1.600 steg efter varandra.

DAG 1

Vi lämnar Sverige, och med en mellanlandning når vi Napolis flygplats på några timmar. Därifrån blir det direkttransfer förbi storstaden och över bergen mot Costiera Amalfitana som Amalfikusten så vackert heter på italienska. Färden tar en dryg timma.

Vi bor i Ravello som är en av de vackrast belägna byarna i detta fina vandringsområde. Ravello ligger 360 meter över havet och bjuder på en fantastisk utsikt över en stor del av kustremsan, samt upp mot bergen. Byn har väldigt mycket annat spännande att erbjuda och på eftermiddagen tar vi en första rundtur för att orientera oss.

DAG 2

Vi inleder veckan med att ta panoramaleden högt över kusten, förbi Scala, Minuta, Torre del Ziro och Pontone. Sista biten tar oss direkt ned längs stentrapporna mot Amalfi vid havet.

I lugna och pittoreska Atrani äter vi lunch innan vi återvänder till Amalfi och tar bussen tillbaka till Ravello.

DAG 3

Vi tar oss an Gudarnas stig, som kanske är den vackraste av alla vandringsleder längs kusten. För att turen inte ska bli för lång tar vi bussen till Bomerano som tillhör Agerola. Där startar den hisnande turen som sakta tar oss till Nocelle där vi avslutar med restauranglunch med havsutsikt. Bussen tar oss sedan ned till Positano som är en av Europas vackraste platser. När vi har njutit klart av Positano tar vi bussen till Amalfi och vidare upp till vårt Ravello.

DAG 4

Från Ravello tar vi först en tidig buss till Amalfi. Därefter blir det en härlig färd på havet med första morgonbåten till Capri. Då får vi det bästa ljuset och dessutom en heldag på denna magiska och sägenomspunna ö.

Vi vandrar på öns ostkust, högt över havet, men får även en möjlighet att ta oss ner till havsnivån för den som vill ta sig ett dopp.

Vi tar sista eller näst sista båten hem så att vi är tillbaka i Amalfi vid 19-tiden. Den som vill kan då vandra upp till Ravello, eller ta bussen.

DAG 5

Vi vänder oss inåt landet och tar sikte på den frodiga dalen Ferriere som har sitt eget mikroklimat. Här blir det grönska, vattenfall och de vackraste av vyer ut mot havet. Längst in i dalen vänder vi blicken tillbaka mot havet och tar oss ned via Pogerola till Amalfi.

DAG 6

Det blir en heldag i vulkanernas tecken. Vi blir hämtade med buss på morgonen för en färd tillbaka mot Napoli och det vulkanintensiva området. Det blir även ett besök i Pompeji med ett par timmars rundvandring bland ruinerna. På kvällen blir vi hämtade tillbaka till vårt Ravello.

Detaljerna för dagens program är inte klara.

DAG 7

Sista dagen blir lite av en vilodag. På morgonen besöker vi Villa Cimbrone och dess vackra trädgård i ena änden av vår by.

Därefter tar vi stentrapporna ned till Minori, besöker en liten limoncello-fabrik och badar kanske i en av Atranis vikar.

Kanske passar vi även på att shoppa lite i Amalfi. Den som vill tar trapporna tillbaka upp till Ravello. Men det går även bra att ta bussen.

DAG 8

Transferbussen tar oss tillbaka till Napolis flygplats, och vi säger farväl till detta paradis på jorden