Hotell, rum och lägenheter

Hotellen, rummen och lägenheterna på Sirugo Tours resor är alltid noga utvalda: rustika, pittoreska och vackra både på insidan och utsidan. De ligger ofta vid eller nära byns torg, med närhet till restauranger för att du enkelt ska kunna bekanta dig med byn och snabbt få rätt känsla för omgivningarna.

De är populära, alltid familjeägda och har minst en trestjärnig standard som brukar vara fullt tillräcklig för de flestas behov. Självklart går det mot tillägg att få boende med ännu högre standard om så önskas.

Jag har etablerad kontakt med värdarna sedan flera år tillbaka. De är generösa, hjälpsamma och trevliga. Det är en del av upplevelsen på resorna att lära känna värdarna och ortsbefolkningen.

Klicka på ett foto för att se en större version. Och om du vill se fler foton från ett boende kan du söka efter boendets namn på internet.

Hotel Alle Alpi

Alleghe

Vid kyrktorget i Alleghe ligger detta klassiska hotell, med färgsprakande blomlådor och utsikt över både sjö och ståtliga bergsmassiv på över 3000 meter. Hotellet har bastu och bubbelpool för den som vill koppla av ordentligt efter en lång vandringsdag.

Hotel Alleghe

Alleghe

Mitt i centrum och bara hundra meter från sjöpromenaden ligger Hotel Alleghe - med en väldigt rustik inredning både i gemensamma utrymmen och rum. Hotellet drivs med kärlek och känsla av familjen Rudatis.

Rifugio Tissi

Alleghe

1200 höjdmeter ovanför Alleghe ligger alpstugan Tissi dit vi vandrar en av dagarna. Den har ett fantastiskt läge bara en minuts promenad från en utsiktsplats med en otrolig vy åt norr. Bakom stugan reser sig Dolomiternas bredaste bergvägg ytterligare tusen meter. Den är också en av de högsta.

Cristiana Ricci

Corniglia

I Corniglia finns inga hotell. Här finns bara privatägda lägenheter och rum. Ett av de bästa boendena är Cristianas rum och lägenheter. Några har en magnifik utsikt över både byn, bergen och havet. Dessutom äger hon med sin man kafeet i gränden där vi varje morgon äter en frukost gjord med hjärtat.

Kommande resor då detta boende kan bli aktuellt:
Vandringsresa: Cinque Terre (30/4 2025)

Dorana hotel

Diafani

Bara 50 meter från stranden ligger vårt hotell i Diafani. Det ägs av Minas och Flora som är ett par av byns centralgestalter. De känner alla och kan hjälpa till med vad som helst. Rummen håller grekisk normalstandard och de flesta har en rejäl terrass där man kan sitta och njuta efter en lång dag. Här kan man även sitta i soluppgången. Frukosten serveras på nedervåningen och Flora bjuder glatt på sina utsökta chokladbakelser. Alldeles runt hörnet ligger också byns bästa taverna där Mihalis och Popi generöst och gästvänligt serverar både det ena och andra.

Kommande resor då detta boende kan bli aktuellt:
Vandringsresa: Karpathos (3/10 2024)
Vandringsresa: Karpathos (2/10 2025)

Mamma Ciccia

Mandello del Lario

Det är inte så lätt att hitta boenden som ligger i attraktiva lägen vid Comosjön. Men Mamma Ciccia tillhör undantagen. Det ligger vid torget i en av de vackraste byarnas urgamla stadsdel. Här finns både rum och lägenheter. Miljön är oemotståndlig och avståndet till sjökanten är bara 200 meter. Mamma Ciccia har egen restaurang och i närheten finns ett glasskafe. Frukost serveras varje morgon och man erbjuder även matlagningskurser. Välkomna till ett medeltida paradis.

Kommande resor då detta boende kan bli aktuellt:
Vandringsresa: Comosjön (22/9 2024)
Vandringsresa: Comosjön (24/9 2025)

Sweet memories

Messonghi

Ett unikt boende som ligger direkt på stranden i Messonghi. Mihalis äger huset som har två våningar med lägenheter - den ena med en charmig terrass där första steget man tar utanför den blir direkt i sanden. På andra sidan finns en lika fin lägenhet med balkong och utsikt över strand och hav, med soluppgång varje morgon. Mihalis känner alla i byn och kan hjälpa till med vad som helst. Hans söta mamma bor i samma hus.

Hotel Olympia

Molveno

Familjen Donini driver Hotel Olympia i Molveno. De flesta rummen har utsikt över både bergen, byn och sjön. Från terrassen njuter du av den härliga utsikten över Brentamassivets 3000-meterstoppar samtidigt som solen gassar och speglar sig i den sagolika sjöns vattenyta. Detta är mitt favorithotell i Molveno och frukostbuffén är riktigt bra. Alldeles i närheten börjar vandringsleden som tar oss in i dalen Val delle Seghe där vi kommer att vistas mycket under veckans gång.

Rifugio Alimonta

Molveno

En av de högst belägna alpstugorna i Dolomiterna heter Alimonta och ligger 2580 meter över havet, på en overkligt vacker plats strax nedanför Brentamassivets högsta toppar. Stugan håller hög standard, servicen är i toppklass och maten är riktigt god. Till skillnad från de övriga i området är den familjeägd, dvs den är inte ansluten till CAI/SAT. Stugan syns som en liten prick uppe till vänster i fotot.

Rifugio Silvio Agostini

Molveno

En av mina absoluta favoritstugor är Silvio Agostini som ligger mellan San Lorenzo in Banale och Molveno. Här serveras, enligt mig, den allra bästa maten. Stugan har vänlig och effektiv personal och rummen är typiskt rustika så som de brukar vara i dessa stugor. Även omgivningen är magnifik.

Villa Aprica

Molveno

I Villa Aprica bor du i en lägenhet med en av balkongerna som ger dig Molvenos kanske bästa utsikt över sjön och de omgivande bergen. Lägenheten är typiskt italiensk med normal standard. Här finns tillgång till mountainbike för kvällsutflykter, en underbar liten trädgård med utemöbler och blomstrande rabatter. Genvägen genom den södra grinden leder dig längs en smal gångväg ner till sjöns strandpromenad på ett par minuter. Där finns glasskafeer och fantastiska badmöjligheter. Centrum ligger ungefär lika långt bort, men åt andra hållet.

Archipelagos

Olympos

En av vandringsdagarna leder oss upp till den unika bergsbyn Olympos på öns nordsida. Den är så charmig att det är nästintill en synd att bara stanna här över dagen. Därför sover vi istället över så att vi kan njuta fullt ut av mat, gränder, solnedgång, stjärnhimmel och soluppgång. Archipelagos ligger ett par minuters promenad från byns centrum, med fantastiskt fina rum, terrass och med närhet till den bedårande tavernan där vi äter både middag och frukost.

Albergo Alpino

Pieve di Livinallongo

Pieve ligger i hjärtat av Dolomiterna och byns enda hotell ligger på torgets sydsida, med utsikt från panoramaterrassen mot ett par av Dolomiternas högsta bergstoppar - Marmolada och Monte Civetta. Även detta hotell är familjeägt och oerhört pittoreskt.

A casa di Nonna Marianna

Ravello

Familjeägda rum på en terrass i fantastiskt läge och med en utsikt som inte lämnar någon oberörd.

Kommande resor då detta boende kan bli aktuellt:
Vandringsresa: Amalfikusten (15/10 2025)

Hotel Bonadies

Ravello

Fyrstjärninga Hotell Bonadies klänger på Ravellos östsida med fantastisk utsikt över hav och berg. Här finns även pool, med närhet till byns torg och gränder. Det är mycket populärt och ägs av familjen Carrano som drivit verksamheten sedan 1880.

Kommande resor då detta boende kan bli aktuellt:
Vandringsresa: Amalfikusten (15/10 2025)

Ravello rooms

Ravello

Vår värd heter Giuseppe och är mycket hjälpsam. Vid hans terrass med utsikt över berg och hav har han både rum och lägenheter som han hyr ut. Detta är ett av mina absoluta favoritboenden. En liten, brant och smal trappa leder upp till gränden genom Ravello eller ner till vägen där vandringsleden ned mot Minori börjar. Här kan man sitta på väderskyddade terrassen hur länge som helst och njuta av utsikten, soluppgången och månuppgången.

Kommande resor då detta boende kan bli aktuellt:
Vandringsresa: Amalfikusten (15/10 2025)

Hotel Alpino

San Martino di Castrozza

Familjen Nicoletti driver det centralt belägna Hotel Alpino. I baren serveras hemgjorda bakverk och vin från den privata vinkällaren. Hotellet har eget gym och ett litet bibliotek med bland annat vandringslitteratur. I rummet vaknar du till utsikten över Lagorai-massivet.

Raschötz Hof

San Pietro in Val di Funes

I San Pietro ligger detta familjeägda paradis med utsikt över dal och berg. Gästvänligheten är slående och frukosten är fantastisk. Familjen driver även den bästa restaurangen i byn, Viel Nois, där vi kommer att äta flera gånger.

Hotel Garni Gardena

Santa Cristina

På en terrass ovanför byns centrum och bara 50 meter från kyrktorget ligger den anrika och mycket engagerade familjen Perathoners lägenhetshotell. Rummen håller mycket hög standard och har alla en fantastisk utsikt över bergstoppen Langkofel som är Val Gardenas signum.

Hotel Solaia

Selva in Val Gardena

I byns utkant och med ett mycket strategiskt läge ligger detta charmiga hotell. Här äter vi frukost i det härliga uterummet med utsikt mot Sellamassivet. Vi har flera restauranger inom fem minuters gångavstånd och där börjar även shoppinggatan.

På bottenvåningen finns en inomhuspool och utanför den står solstolarna i söderläge.

Kommande resor då detta boende kan bli aktuellt:
Vandringsresa: Dolomiterna (6/7 2024)