Vandringsresa

Sardinien

28/5 - 4/6 2025

8 dagar
Svårighetsgrad: Normal
Sardinien är Europas näst största ö med kuperade vandringsparadis från havsnivån till den högsta toppen på drygt 1800 meter.

Vi kommer denna vecka utforska och njuta av just ett sådant kuperat och dramatiskt bergsområde. Men vi bor vid havet i idylliska Santa Maria Navarrese som ligger 20 km fågelvägen till högsta toppen och alldeles nedanför den bergsplatå vi ska utforska. Därifrån gör vi dagsutflykter.

Denna resa har nämligen fokus på de fantastiska paradisstränderna som göms nedanför de flera hundra meter höga klippor som från bergsplatån stupar rakt ned i havet. Hit tar man sig inte själv utan att ha full koll på var man är och hur man beter sig för att hamna rätt.

Badvikarna har kristallklart vatten och glimrar i turkos precis som man ser på vykorten. Samtidigt befinner vi oss mitt i den så kallade blå vildmarken - Selvaggio Blu - med flera tusen år gamla spår av den mystiska ursprungsbefolkningen nuragherna.

Vi vandrar i raviner till ödestränder, på sandstränder, till grottor i bergen, till grottor vid havet samt avslutar eller toppar varje vandring med härliga bad.

Santa Maria är som sagt en liten idyllisk stad med en egen minst lika idyllisk sandstrand, flera riktigt bra restauranger, strandbarer, glasskaféer och genuint trevliga människor.

Vyerna är obeskrivliga och lederna vi tar till stränderna är synnerligen hisnande. Så detta är absolut ingen resa för den som har anlag för svindel eller tycker det är jobbigt att ta sig fram på stenigt underlag. Det går nog inte att åstadkomma något mer hisnande eller stenigt än denna resa.

Men belöningen man får efter varje strapats är också mer än vad man kan föreställa sig. Jag blir i själva verket överväldigad varje gång jag inser att jag fått möjligheten att erbjuda en vecka av upplevelser som denna.

DAG 1
28 maj 2025

Vi anländer till Cagliaris flygplats. Där väntar två timmars transfer norrut mot Santa Maria Navarrese och Golfo di Orosei där vi kommer att bo. Vi installerar oss i våra rum. Den som vill följer med och äter en gemensam middag.

DAG 2
29 maj 2025

Dagen inleds med det lilla familjeägda hotellets fina frukost. Därefter blir vi hämtade för en 20 minuters färd till Pedra Longa där vandringsdagen startar.

Vi ger oss iväg på Selvaggio Blus första etapp, rakt norrut längs havet med härliga vyer åt alla håll. Framför oss har vi områdets högsta berg - kalkstensklippan Punta Girádili med dess 741 meter.

Vi tar oss till ödestranden Cala Fenile där vi stannar en stund för härliga bad i kristallklart vatten. Därefter återvänder vi samma väg till Pedra Longa.

Här gömmer sig en mysig restaurang där vi äter lunch innan vi tar den fem kilometer långa turen rakt söderut och hem till vårt Santa Maria.

DAG 3
30 maj 2025

Gårdagen var bara en försmak av vad som komma skall.

Denna dag blir vi också hämtade men nu går färden vidare till bergsbyn Baunei där vi viker av upp till bergsplatån Altopiano di Golgo.

Platån är ett vildmarksområde omgivet av bergsmassiv och till synes långt från allt som har med vatten att göra. Men skenet bedrar.

Härifrån vandrar vi rakt österut längs steniga stigar och över en bergsklack. Där öppnar sig vyn ut över det hav vi inte trodde fanns. Och där påbörjar vi en riktigt brant och dramatisk men oförglömlig nedstigning mot havet. Vi tar oss bland annat fram nedför gamla stegar i eneträ byggda av fåraherdar.

Efter femhundra höjdmeter når vi paradisstranden Cala Mariolu. Där njuter vi några timmar av medhavd fika innan vi blir hämtade med båt tillbaka till Santa Maria.

DAG 4
31 maj 2025

Efter gårdagens strapats blir det en annorlunda dag, men även den kommer att bli värd att minnas.

Vi tar bussen till grannstaden Tortolì. Där äter vi lunch innan vi fortsätter till den lilla hamnstaden Arbatax där vi laddar med glass på ett av glasskaféerna.

Här påbörjar vi en vandring längs havet norrut. Snart hamnar vi på en lång sandstrand som ska ta oss hela vägen fram. Men halvvägs kan vi behöva vada eller till och med simma (om vattenståndet är högt) förbi Rio Pramaeras flodmynning.

Därefter fortsätter turen på sandstranden hela vägen till Santa Maria.

DAG 5
1 jun 2025

Vi fortsätter nu äventyren på bergsplatån ovanför Baunei och blir återigen hämtade för en färd dit.

Målet denna dag är Cala Mudaloru som är en obeskrivligt vacker, trång och dramatisk liten vik i ingenmansland.

Vi börjar vandringen på en lätthanterlig grusväg och stig med lätt stigning uppåt. Vid ett vägskäl väljer vi nu en mindre och betydligt mer stenig stig ner i Bacu (=ravin) Mudaloru.

På väg ner i ravinen omges vi snart av höga bergväggar i ett väldigt vackert landskap med fikonträd, grottor och getter som smyger runt på bergskammarna.

Nu blir det snabbt väldigt stenigt och sedan ännu stenigare. Vi kommer i själva verket att gå ett par kilometer i en trång ravin som mestadels är som ett enda stort stenras.

Men även denna dag blir belöningen värd all möda. I fantastiska Cala Mudaloru kan vi njuta av bad från klipporna eller stranden utanför den romantiska grottan som ligger precis intill. Och det är inte omöjligt att vi får göra helt själva.

DAG 6
2 jun 2025

Vi fortsätter utforska detta paradis vid havet. Men denna dag blir det på ett annorlunda sätt.

Efter frukosten traskar vi ned till hamnen där några kajaker väntar på oss. Dagen ägnar vi nämligen åt att paddla från Santa Maria till Pedra Longa. Och vi får se det vackra från en helt annan vy. På vägen stannar vi på en liten ödestrand för bad innan vi fortsätter.

Det blir en halvdag på havet så att man hinner ägna eftermiddagen till en en dag på stranden eller åt att utforska vår mysiga by.

DAG 7
3 jun 2025

Den sista dagen tar vi oss återigen upp på bergsplatån. Förmodligen blir det en tidigare morgon än vanligt för att maximera upplevelsen.

Nu tar vi sikte på Cala Goloritzé som anses vara en av Medelhavets allra vackraste stränder.

För att komma hit måste man vandra. Det finns ingen väg och båtar tillåts inte. Men det är också andra som väljer att vandra hit, så vi kommer inte att bli ensamma.

Men vi kommer inte att ta den kortaste vägen till stranden. I stället tar vi en omväg över Punta Salinas som är en utsiktspunkt med fantastiska vyer över berg och hav. Därifrån tar vi oss sedan ner mot stranden för några timmars uppfriskande tillvaro med bad och fika.

Vi tar sedan den snabbaste leden tillbaka till Golgo där vi blir hämtade tillbaka till Santa Maria.

DAG 8
4 jun 2025

Vi återvänder till Cagliaris flygplats inför hemresan till Sverige.

Detaljplaneringen skall ses som preliminär.
Den kan exempelvis ändras beroende på väderförhållanden och deltagarnas önskemål
Bad i havet
Bad från öde havsstränder
Båtresor på havet
Kajakpaddling

Grundpris

18700 kr

Vad ingår i grundpriset?

Guide

Som guide finns jag tillgänglig resans alla dagar. Läs mer om mig som guide här

Frukost

Frukost varje morgon

Flygresa

Flygresa tur och retur från Göteborg, Stockholm eller Köpenhamn

Logi

Plats i dubbelrum

Direkttransfer

Privat direkttransfer från och till flygdestinationen

Vandringsturer

Guidade vandringsturer i omgivningarna

Minnesgåva

En fotoalmanacka av hög kvalitet, med foton från resan

Hjälp och tips

Hjälp och tips inför resan

Tillägg

Välj tillägg för att se slutpriset

Enkelrum

Tillägg för enkelrum (lägenhet eller hotell).
1600 kr

Slutpris

18700 kr

Klicka här om du har frågor om denna resa, vill göra en intresseanmälan eller boka resan