Nattvandringar

Vintergatan nära alpstuganAtt Alperna är vackra i dagsljus råder det ingen tvekan om. Det finns oändligt många häpnadsväckande utsiktspunkter att njuta av och man har att göra livet ut även om man bara försöker ta sig till en bråkdel av dem. Men det finns ännu en dimension när det gäller alpvandring - nätterna och soluppgångarna.

Vid klart väder blir stjärnor och galaxer ett sprakande fyrverkeri eftersom det sällan finns något bakgrundsljus som stör. Dessutom är det ofta fri sikt åt många håll och om man befinner sig på hög höjd kan man få njuta av ett 360-graderspanorama i tre dimensioner. Det är självklart en upplevelse som är omöjligt att beskriva med ord.

Vid femtiden (på sommaren) börjar den mörka himlen skifta i gult i horisonten. Solen är på väg upp och om det varit vindstilla på natten börjar luften ofta röra på sig. Man börjar se marken under sig och man ser tydliga silhuetter av bergsformationer. På c:a 2000 meters höjd är temperaturen ofta runt 10 grader. Vid sextiden färgas de första topparna guldgula av solljuset. Detta är kanske morgonens och ibland hela dagens höjdpunkt. Det kan vara svårt att veta exakt var solskivan först dyker upp och det är en spänning i sig att försöka lista ut.

Därefter tar det bara en kvart eller två innan solen står såpass högt och är så stark att den börjar värma. Det är en härlig känsla att få inleda dagen på detta sätt.

Därför erbjuds en kort natt- och/eller soluppgångsvandring minst en gång på varje vandringsresa. Om man är fotointresserad får man även möjlighet att ta del av en kurs i nattfotografering. Dagens systemkameror har kapacitet att fånga ljussvaga objekt som inte ens våra ögon kan uppfatta. Så det brukar bli spännande resultat.

Självklart kan man välja att sova ut på morgonen.

erik-på-randen-av-dents-du-midiutsikt-från-bergspasseterik-beundrar-det-vackrap526p315sprakande-stjärnshow-mitt-i-nattenvintergatan-har-show-ovanför-dalenp229p203