Reseminnen

Dagbok med reseminnen från en av Sirugo Tours upplevelseresor

Vandringsresa

Val Cordevole: it13

9 dagar
Svårighetsgrad: Normal
På denna vandringsresa bodde vi en vecka i pittoreska Alleghe vid underbara Alleghesjön i Cordevoledalen. Alleghe ligger 1000 meter över havet och nära Dolomiternas största bergvägg som tillhör Monte Civetta (3220 m). Sjön bildades naturligt av ett jordskred på 1700-talet. Härifrån gjorde vi dagsutflykter i omgivningarna och till närliggande dalar.
DAG 1

Göteborg - Alleghe

Vi träffades på flygplatsen i Venedig. Där väntade busstransport till tågstationen från vilken vi tog tåget till Ponte Nelle Alpi vid foten av Dolomiterna. Och där väntade två taxibussar som tog oss upp till vårt Alleghe.

Vi var framme vid 22-tiden och eftersom det var för sent för restaurangbesök, väntade trerätters catering med dryck i våra lägenheter.


10 - 14

14 - 18
DAG 2

Alleghe - Alleghe

Första dagen var målet att få en ordentlig överblick över sjön och dalen med Dolomiternas bredaste bergvägg, Monte Civetta (3220 m), i bakgrunden. Så det blev helt enkelt en promenad runt sjön, c:a 8 km.

Vi vandrade först norrut i öppen terräng till Santa Maria delle Grazie vid sjöns nordspets. Där pausade vi vid bron så att några fick äta glass i den strålande solen.

Därefter fortsatte vi på andra sidan sjön - nu i lite mer kuperad skogsterräng, men utan några anmärkningsvärda höjdskillnader. Vi gick ner till en liten sandstrand där några ångrade att de inte hade badkläder med sig. Efter ett par timmar var vi tillbaka vid sjöns syspets där grannbyn Masare ligger. Innan vi lämnade byn tog vi en avvikare c:a 100 höjdmeter upp mot vattenfallet Cascata del Ru de Rialt där vi fikade och beundrade krafterna i det 20 meter höga vattenfallet. Efter en timmas samkväm på en solig gräsmatta återvände vi den sista kilometern till vår by.

Här slutade dagen för de flesta, men tre av oss ville ha mer och begav oss upp genom ravinen Antersass, mot Monte Civetta.


06 - 10

10 - 14

14 - 18
DAG 3

Alleghe - Alleghe

Denna dag var målet den vackert belägna alpsjön Coldai bakom Forcella di Coldai. Det erbjöds möjlighet att gå hela vägen, eller att ta kabinbanan en del av vägen. Vi bestämde träff 9.30 på terrassen utanför restaurangen på passet Col dei Baldi. Det var en härlig morgon med perfekt vandringsväder.

De som gick hela vägen kom fram först och njöt i solen, med äppelkaka, glass och kaffe. Övriga anslöt en halvtimma senare och vi gav oss iväg tillsammans mot Rifugio Coldai som är en alpstuga som är inklämd i bergsmassivet strax före Forcella di Coldai. Här pausade vi tillsammans med andra vandringsbitna - allt från erfarna bergsklättrare till förvirrade turister och skolklasser. Efter en timmas fika och vila fortsatte vi upp över passet och ner till den smaragdgröna sjön som var delvis isbelagd. Vyn ner mot vår egen sjö var hisnande. Här vände några tillbaka samma väg medan andra fortsatte nedanför Civettas bergvägg, över packad snö och ner genom ravinen mot Alleghe.

På kvällen träffades vi på restaurangen vid torget och botaniserade i menyn, till skratt och historier från dagens äventyr.


06 - 10

10 - 14

14 - 18
DAG 4

Alleghe - Alleghe

Dags för en ny tur runt sjön, men denna gång med en rejäl stigning på knappt 1000 höjdmeter. Vi inledde med en promenad förbi tisdagsmarknaden vid sjön. I Maria delle Grazie (978 m) avvek vi upp genom skogen mot Bramezza (1452 m) där vi fick en efterlängtad paus vid en vattenkälla.

Sedan kämpade vi vidare upp mot det diskreta bergspasset på 1950 meters höjd. Här avvek några västerut för att få en lite längre vandring. Övriga pausade utanför stängda Rifugio Sasso Bianco (1840 m) innan en brant vandring påbörjades ned genom dalen förbi Piaia (1140 m) och Forchiade (888 m). Därefter fortsatte turen norrut längs Cordevole-dalen till huvudleden mot Masaré (970 m) och Alleghe (979 m). Det blev en heldagsvandring värd namnet.


06 - 10

10 - 14

14 - 18
DAG 5

Pescul - Alleghe

Denna dag erbjöds två olika vandringar. Några i gruppen tog bussen till Collaz (1640 m) och gick därifrån mot Andraz (1414 m) och vidare till Pieve di Livinallongo (1470 m) som är en av Dolomiternas vackrast belägna byar.

Övriga tog bussen över Colle Santa Lucia (1500 m) till Pescul (1415 m). Därifrån vandrade de till Rifugio Aquileia (1583 m), genom gården Malga Fiorentina (1800 m) och vidare upp till 1900 meters höjd. Sedan över kargt stenlandskap vid foten av Monte Pelmo (3168 m) till Passo Staulanza (1768 m).

Regnet hängde i luften hela dagen men bara några få droppar föll. Dagen avslutades med vandring genom skogen ned till Alleghe (979 m) eller en linbanefärd från Col dei Baldi (1920 m) ned till Alleghe (979 m).


06 - 10

10 - 14

14 - 18
DAG 6

Listolade - Rifugio Tissi

Första dagen av tvådagarsvandringen till Rifugio Tissi och en övernattning på hög höjd. Ena halvan av gruppen tog linbanan upp till Col dei Baldi (1920 m) och gick återigen mot Lago Coldai (2143 m) men fortsatte denna gång längs Civetta-massivet till Rifugio Tissi.

Den andra halvan tog bussen ned till Listolade (680 m) där en lång vandring påbörjades, upp genom dalen Val Corpassa. Grupperna kom fram till alpstugan nästan samtidigt. Där väntade en fantastisk utsikt över den italienska alpvärlden, samtidigt som solen sakta gick ned. Vi spenderade ett par timmar tillsammans på denna utsiktsplats vid stugan. Det blev sedan vila, middag och övernattning i flerbäddsrum.


06 - 10

10 - 14

14 - 18
DAG 7

Rifugio Tissi - Alleghe

Efter frukost i stugan påbörjade ena halvan av gruppen vandringen från Rifugio Tissi (2250 m) ned genom Val Corpassa till Listolade (680 m), medan andra halvan valde genvägen genom en av ravinerna till Alleghe (979 m).

I Listolade väntade buss till Alleghe, medan några i den andra gruppen njöt av livet i solstolarna på Playa Alleghe vid sjön. Det blev till och med en rejäl simtur i det 12-gradiga vattnet.

Denna sista vandringsdag avslutades med en gemensam middag på vår favoritrestaurang.


06 - 10

10 - 14

14 - 18
DAG 8

Alleghe - Venezia

Nu var det dags att lämna Alleghe, men en dag i Venedig hägrade. Vi tog buss och tåg från Alleghe, via Belluno till Venedig. Efter ankomst till Hotel Ducale tog vi bussen in till kanalområdet och hoppade direkt på en kanalbåt som tog oss in mot stadskärnan.

Vi strosade runt i några timmar, åt gott, studerade gondoltrafiken, trängdes på Piazza San Marco och tog bussen tillbaka till hotellet vid 22-tiden.


06 - 10

10 - 14

14 - 18
DAG 9

Venezia - Göteborg

Denna dag återstod bara flygresan hem från Venedig till Sverige.


06 - 10

10 - 14