Reseminnen

Dagbok med reseminnen från en av Sirugo Tours upplevelseresor

Vandringsresa

Val d Illiez: ch12

8 dagar
Svårighetsgrad: Normal
Val d'Illiez är en liten by på 1000 meters höjd nära franska gränsen och inte långt från Italien. Det berömda bergsmassivet Dents du Midi vakar över dalen och kan ses ända från Genèvesjön. Dess högsta topp (Haute Cime) kan nås från dalen och den var ett av veckans mål. Det visade sig också att det blev vandringsresans höjdpunkt.

Vi hade fantastiskt väder hela veckan och sov exempelvis en natt i en alpstuga på 2100 meters höjd för att få en chans att nå just toppen av Dents du Midi morgonen därpå. Vi genomförde även en heldagsvandring mycket nära italienska gränsen.

Mot slutet tog vi en vilodag, med en avkopplande vandring upp genom ravinen Gorges du Trient. Därefter en ännu mer avkopplande båttur över Genèvesjön, från Vevey.

DAG 1

-

Vi flög från Göteborg till Zürich. På flygplatsen bytte vi till tåget som tog oss på en färd över schweiziska höglandet och ned mot Genèvesjön. I Monthey bytte vi till ett klättertåget som tog oss upp till vår by Val d'Illiez, i dalen med samma namn.

DAG 2

Les Crosets - Morgins

Första vandringsdagen började med vind, regn och snö. Vi tog bussen 09.15 till Les Crosets (1670 m). Det regnade friskt och vi tvekade, men till slut gav vi oss iväg. Först upp över Portes de l'Hiver (2099 m), sedan ned till Lac Vert (1972 m) till franska gränsen på passet Col de Chésery (2144 m). Vädret blev långsamt bättre och solen började visa sina bästa sidor efter fikapausen. Vi vände österut, längs forsen Vièze de Morgins och ned mot Morgins (1333 m) där vi tog buss och tåg tillbaka till vår by.

DAG 3

Bourg St.Pierre - Ferret

Vi gav oss iväg 07.10 med tåget ned till Rhônedalen via Monthey och vidare till Martigny. Där tog vi bussen upp genom vackra Val d'Entremont till Bourg St.Pierre (1689 m) dit vi kom 09.10. Vi traskade i väg söderut längs St.Bernhardstunneln mot Italien, till Lac de Toules där stigningen blev allt brantare upp genom Chaux de Planards. Vi gick över ängarna förbi små alpgölar till Gouille du Dragon (2618 m). Där blev terrängen oländig men vi fortsatte upp till Pointe des Planards (2873 m). Där slutade stigmarkeringarna och vi fick improvisera genom snö, grus och över stenblock ned till passet Col du Néve de la Rousse (2752 m). Där blev stigen civiliserad igen och vi kunde dansa ned drygt 1000 höjdmeter i kvällssolen till Ferret där de mest uppmärksamma hittade ett värdshus där man kunde få lite vila och dryck. Slutligen buss och tåg tillbaka mot byn dit vi kom 22.35. Det blev en heldag i Alpernas strålande sol, helt enkelt.

DAG 4

Champéry - Cabane de Susanfe

Paul, Erik och Bengt-Erik gav sig i väg på ett tvådagarsäventyr med övernattning i en bergshütte. De övriga fem stannade i dalen för att njuta av termalbadet och vandringar i omgivningarna. De tre förstnämnda tog tåget till Champéry (1053 m) och påbörjade en vandring upp genom dalen, längs La Saufla, genom brant skogsterräng till Rossetan (1444 m). Där öppnade sig landskapet och en till synes omöjlig vandringsväg upp genom ravinen. Den gick via flera partier där man tar hjälp av stålvajen som är fäst i bergväggen för att hålla sig vid liv. De nådde slutligen Cabane de Susanfe (2102 m) runt 16.30 och fick njuta av en fantastiskt fin eftermiddag och kväll när solen gick ned över bergen. Slutligen fattigmansmiddag och därefter sänggång tätt intill främmande vandrare från hela världen.

DAG 5

Cabane de Susanfe - Salvan

Denna dag blev resans höjdpunkt i flera bemärkelser, åtminstone för de tre utbrytarna. Paul vaknade 03.42 och väckte Erik och Bengt-Erik. Det blev frukost med pannlampa, eftersom ingen kunde hitta strömbrytaren i mörkret. Redo och i väg 04.38 mot passet Col de Susanfe (2494 m). Det var en fantastiskt vacker morgon med perfekt vandringsväder och ett storslaget panorama över de italienska, franska och schweiziska alperna. Mont Blanc visade sig allt tydligare ju fler höjdmeter som tillryggalades. Stigen var inte alltid lätt att hitta och vissa partier var oerhört branta. Toppen av Dents du Midi - Haute Cime (3254 m) - nåddes vid 09.10 och vi var först upp denna morgon. Inte så konstigt kanske. Men bara en dryg halvtimma senare fick vi sällskap och då var det dags att vända nedåt mot sjön (1925 m) och vidare ned längs en stenig väg till Salvan (934 m) där vi tog tåget från Chamonix till Martigny där det var 31 grader varmt på perrongen. Dagen slutade vid 22-tiden och går till historien som en av våra längsta, på fler sätt än ett.

DAG 6

Val d'Illiez - Champéry

Dagens plan var att ta en lite mer ansträngande väg till Champéry än den kortaste. Så turen gick upp till Soi (1600 m) och vidare upp till de vackert belägna små sjöarna Lacs d'Antème (2032 m). Molnen tätnade men solen dominerade och temperaturen var mycket behaglig.

DAG 7

-

Veckans sista aktiva dag blev en vilodag. Alla var nöjda och ganska trötta så vi tog tåget ned till Gorges du Trient, en ravin i Rhónedalen som får sitt vatten från Mont Blanc-massivet. Vi imponerades av hur vattnet skurit genom berget genom årtusendena. Sedan åkte vi vidare till Martigny där vi shoppade lite och åt lunch. Därefter tillbaka och vidare mot Genèvesjön. Vi stannade i vackra Vevey och unnade oss ett par timmar där innan vi tog båten över sjön till Bouveret där vi fikade och njöt av eftermiddagssolen. Sedan slutligen tillbaka med tåget och upp till vår by för en sista natt i vårt fina hus.

DAG 8

-

Sista dagen var det dags för hemfärd, med tåg och flyg till Sverige.