Om mig

Lärare, fotograf, pappa och resvan äventyrare. Man kan väl beskriva mig på många olika sätt men kärnan består av en kreativ och frispråkig själ.

BAKGRUND

Jag är född och uppvuxen i Sverige, med en italiensk pappa och svensk mamma. Mina första år ägnade jag åt att lära mig så mycket som möjligt om världen, utforskade hemtrakterna och drömde mig bort till det oåtkomliga och omöjliga. Kunskap medför frihet, flexibilitet och möjligheter. Och det behöver man om man samlar på upplevelser och smultronställen.

UTBILDNING

Det gick bra i både grundskola och gymnasium och efter att sedan ha läst matematik och fysik i tre år på universitetet fick jag min gymnasielärarexamen 1993 och började undervisa i matematik, fysik och datorkunskap. Jag drogs ganska snabbt till de avancerade datakurserna i webbdesign, datorgrafik, programmering och databasprogrammering och eftersom jag i grunden är kreativ passade det mig bättre än matematik- och fysikkurserna. Jag har gymnasielärarlegitimation i tio ämnen:

ARBETSLIV

Jag arbetade heltid på Fässbergsgymnasiet i Mölndal i 20 år tills skolan lades ned pga för få sökningar. Då valde jag att börja fokusera på andra sysslor och trappa ned på undervisningen. Jag jobbar nu deltid (två dagar i veckan) som gymnasielärare på en gymnasieskola i Göteborgsregionen. Resten av tiden ägnar jag åt mitt reseföretag, fotouppdrag, webbuppdrag, programmeringsppdrag samt att administrera, underhålla och bygga på de två fastigheter jag hyr ut till turister från hela världen. Det är en underbar kombination som visserligen gör tillvaron väldigt splittrad. Men jag har full koll och använder mina IT-kunskaper till att strukturera och planera effektivt. Variationen, möjligheterna och den totala avsaknaden av stress i arbetslivet får mig att känna mig privilegierad. Men det har också varit ett långsiktigt mål som jag lagt tusentals timmar på att nå.

RESEVERKSAMHETEN

Sedan 1999 driver jag eget företag i resebranschen. Och det är väl inte förvånande att reseverksamheten är det som ger allra mest. Jag har ett stort utbud av vandringsresor, cykelresor och fotoresor till noga utvalda områden som jag själv känner starkt för. Läs om det aktuella utbudet på hemsidan om resorna: Sirugo Tours

FOTO

Fotografering blev en av mina kreativa hobbies redan då jag var 18. Då digitalkameran kom tappade jag sugen eftersom framkallningsmomentet försvann. Man såg resultatet direkt och det var inte lika spännande som förr. Men i augusti 2010 fick jag ett tips om HDR-tekniken och eftersom det ingick ett slags framkallningsmoment, väckes passionen på nytt. Jag läste om tekniken på webben i några veckor och började sedan experimentera med min kamera. Nu kan man få underbara foton även i mycket dåliga ljusförhållanden och spänningen är tillbaka eftersom man inte längre kan se resultat innan man är hemma, vid datorn. De flesta av mina foton som är daterade augusti 2010 eller senare är resultat av denna och andra tekniker. Läs mer om mitt fotografering på mina fotosidor. Där hittar du även ett fotogalleri med många av mina foton.

IT

Monte Cristallo från Rifugio Fonda SavioJag fick min första dator redan 1982, min första Mac 1989 och har sedan dess varit stolt Mac-ägare. Jag har lärt mig det mesta jag kan om datorer på egen hand, som exempelvis programmerings- eller scriptspråken XHTML, Javascript, CSS, C, C , PHP, MySQL, Java och Ajax. Jag har även över 20 års erfarenhet av Photoshop och en del av de andra välkända grafikprogramvarorna. Har dock kompletterat med några programmeringskurser på universitetsnivå. Min grundfilosofi har alltid varit att man själv måste lära sig det man vill kunna genomföra och att det sällan finns några genvägar till framgång.

SPRÅK

Tack vare mina föräldrar - som tog mig till Sydeuropa varje år när jag var barn - fick jag tidigt vänja mig vid olika språk, kulturer och landskap. Jag talar fyra språk: svenska, engelska, tyska och italienska men kan även en del viktiga nyckelord i andra språk vilket gör att jag sällan känner mig strandsatt någonstans. Språk var nog det jag hade lättast för i skolan. Men det kändes inte som någon utmaning att fortsätta med det efter gymnasiet och därför valde jag naturvetenskapen.

FRITIDEN

Det är numera svårt för mig att skilja på arbetsliv och fritid eftersom jag även arbetar med det jag ägnar mig åt på fritiden. Jag fotograferar och reser jag så mycket jag kan. Det har varit mina favoritsysselsättningar sedan 1986 då jag fick min första systemkamera. Det är en perfekt kombination - att få njuta av upplevelser, nya möten, vackra platser samtidigt som man får skapa något minnesvärt att se tillbaka på när man är hemma i vardagen.

Jag är mycket resvan och erfarenhetsmässigt känner jag mig som hemma var jag än hamnar i världen - oavsett om jag bergsvandrar, är på cykelsemester, reser med mina barn, med sällskap eller helt ensam. Några av mina favoritresor och mest minnesvärda äventyr har blivit resultat av idèer som de flesta nog skulle anses halvgalna - att bergsvandra på natten för att nå svåråtkomliga bergspass till soluppgången, att simma ut till små öar i havet där ingen eller få andra varit förut. Eller att ta sig till och dyka från klippor som siktats från en badstrand på vilken de flesta nöjer sig med att ligga hela dagen. Var jag än är njuter jag av att ta långpromenader eller cykelturer för att vara säker på att jag kan stanna till där jag vill om jag får syn på en ödslig lagun jag kan dyka ned i eller en apelsinodling jag kan palla apelsiner från. Och det spelar ingen roll hur långt jag måste gå, vandra, cykla, simma eller paddla. Jag stannar först när jag är framme vid mitt mål. Om sandalerna blir utslitna får jag tag på nya.

Ännu mer privat

Jag är vegetarian (men äter fisk och skaldjur) sedan 1997 och det är ett av de bästa besluten jag fattat. Det är härligt att gå förbi en kohage och veta att jag åtminstone inte blir en av dem som gör att dessa härliga och viktiga varelser måste sluta sina dagar för tidigt. Jag åt i några år även kyckling men har även slutat med det. På grund av utfiskningsproblematiken undviker jag helst även fisk och skaldjur. Det finns obegränsat mycket gott (och nyttigt) man kan åstadkomma med bara grönsaker andra vegetariska produkter. Jag är väldigt sällan sjuk och har aldrig ont någonstans. Och jag tror att det vegetariska alternativet bidragit starkt till det.

Jag har två underbara barn, födda 2000 och 2003. Redan från födseln valde jag att försöka skapa nära och bra relationer till båda, bland annat genom att vara hemmapappa två av deras första levnadsår. Jag har sedan dess tagit med dem på så många resor som möjligt för att det är ett härligt sätt att umgås och för att jag vill att även de ska bli resvana och öppna inför det som finns utanför Sverige. Exempelvis hade min son vid 18 års ålder följt med på 26 resor till Mellan- och Sydeuropa. Båda har nu egna körkort och fordon och kan enklare skapa sin egen sfär, precis som det ska vara.

Min viktigaste förebild var min farfar. Han dog 1994. Jag saknar honom fortfarande och jag har skapat en plats till honom på denna sajt. Läs mer om honom på denna sida .

En av mina bästa vänner, Manuel Barros-Mendez, var också cyklist och bergsvandrare. Han dog hastigt och oväntat 2009 och jag har gjort en video till minnet av honom. Den finns på denna sida .