Farfar Paolo

Vi har alla förebilder som vi ser upp till och som hjälper oss att forma våra liv.

Min viktigaste förebild var min farfar, Paolo Sirugo. Jag minns honom som en person som kunde ge 100% av sig själv i varje ögonblick. Han behandlade mig som en prins och jag kunde känna honom runt mig när han inte var i närheten. Jag träffade honom bara när jag var barn, ett par veckor varje år när vi åkte till Italien på badsemester och för att träffa min pappas släkt. Han grät när vi lämnade Italien och han grät av glädje när vi kom tillbaka nästa sommar.

Han var alltid glad och han gav alltid från sitt hjärta, på det mest naturliga sätt man kan tänka sig. Han var också mycket rolig, blev aldrig 'vuxen' och levde sitt liv med glimten i ögat.

Paolo föddes i Avola, på Sicilien, Italien 30/1 1915.

Under andra världskriget arbetade han för en anti-spionorganisation. Han var också tolk (tyska/italienska). Men snart anklagades han själv för att vara spion och skickades till ett koncentrationsläger nära Monte Cassino, nära Rom. Han satt fängslad med många andra i en grotta, som gisslan mot de allierade. Tyskarna hotade att spränga dessa grottor om de allierade inte uppfyllde vissa krav som ställdes.

Paolo hade en god vän som heter Helmut som var med honom i fånglägret. De trodde allt hopp var borta. Men en dag hämtades Helmut av tyskarna. Några dagar senare kom Helmut tillbaka till grottan och började ropa: "Paolo, Paolo!". Han berättade att de tyska soldaterna behövde hans hjälp som tolk. Så Paolo och Helmut lämnade båda grottan för att stå till tjänst. Några dagar senare sprängdes grottan av tyskarna.

Så småningom anlände de allierade och intog områden i närheten. Tyskarna flyttade sina fångar till Norditalien. När de inte längre behövdes som tolkar, sattes de i arbete med att gräva gravar för dem i lägret som var svaga och döende, och som snart skulle skjutas av soldaterna. De gjorde detta i flera veckor och snart började de själva bli svaga. En dag var deras uppdrag att gräva nio gravar. Men det fanns bara sju namn på listan. Så de insåg att de också skulle skjutas. De hade inget val - antingen försökte de fly eller så inväntade de en säker död. Så de började tänka. Och de hittade en väg ut ur lägret, och sprang in i närliggande skogen. Soldater och hundar följde efter dem, men de lyckades komma undan och hittade en bro under vilken de gömde sig i två veckor. På det gamla svartvita fotot bär Paolo ett par stövlar. Han hade samma stövlar när han gömde sig under bron och han hade kvar dem länge efter den händelsen.

De allierade anlände och de blev återigen fria.

För mig var Paolo min underbara farfar med den härliga, jättestora magen. Men hans underbara mage blev också hans död. Han dog 26/11 1994, i magcancer. Jag har aldrig saknat någon så mycket som jag har saknat honom. Och det gör jag fortfarande.