Historia

I soldattorpet Löfskog (nr 1065) bodde på 1700-talet soldatsläkten Täck; Di gamle Täck. Mellan 1852 och 1874 bodde soldat Anders Pettersson Täck med hustru Edela (f. Eriksdotter 1815 i Öxabäck) och barn (sonen Adolf Fredrik, f. 1852) i soldattorpet. Anders föddes i Redslared 1815 av Peter Andersson och Martha Abrahamsdotter.

Efter avslutad soldattjänst flyttade de till en backstuga vid nuvarande fastigheten Nyhem. De flyttade alltså c:a 500 meter västerut från sitt soldattorp till ljungkullen där torpbygget startade 1879 och var klart 1880. Torpet låg då under Galtholmen Nedregården. Familjen Täck bodde bara kvar i fyra år.

Träskomakare och torpare Johan August Eliasson föddes 10/2 1859 och tog över torpet 28/11 1884. Hans far Elias Henriksson var gift med Christina Håkansdotter och kom från Björkåsen (under Sund, vid Öresjön). Johan gifte sig (28/12 1883) med Anna Christina Johansdotter, född 26/4 1859.

De fick sex barn: Selma Charlotta (26/1 1884), Frans Arvid (21/9 1886), Carl Johan (25/12 1888), Ida Maria (29/3 1892), Hulda Theresia (25/8 1894) och Emma Kristina (24/7 1897)

1936 blev ogifte sonen Frans ägare.
1950 Nils Andersson köpte (efter auktion av inventarier etc)
1960 Allan Glans köpte torpet och bodde där periodvis permanent
2005 Paul Sirugo köpte torpet för att ha som sommarbostad och som renoveringsprojekt

Tidigare fanns köksingång på baksidan (istället för nuvarande utbyggnad). De gick alltid in där. Huvudentrén med veranda användes aldrig. Där lagrades istället gamla lästa tidningar i stora högar.

Den gamla källaren bestod först av snedtak. Frans gjorde om den 1937. Frans var rörläggare och råkade ut för svår bilolycka på 30-talet i landvettertrakten. Han bodde kvar hos far i vuxen ålder. Johan och Frans bodde ganska isolerade ensamma i torpet. De hade ingen el. Frun och flickorna flyttade (1908) till Kinna för att tjäna pengar i fabriken, men utan att ta ut skilsmässa.

Johan och Frans var både mycket underliga och säregna. Vid ett tillfälle var mjölken slut och närmaste grannen Gösta Svensson samt hans far gick en dag snällt med en kanna till dem. De möttes av Johan som sade: I vilken anledning kommer i hit med detta? Är det på ont eller på gott?. Vid ett annat tillfälle skulle han bjuda Gösta på karameller när Gösta och hans far hälsade på i vardagsrummet. Påsen visade sig innehålla rovfröer och några karameller hittade Johan inte när han insåg att det var fel påse. Johan var alltid misstänksam mot alla och satte taggtråd längs skogsgränsen för att hålla objudna gäster borta. Han dog i cancer på åldersdomshem.

Sonen Frans tog över torpet efter Johan. Frans spred rykten och gav alla öknamn. När det var dgas att sälja bjöd han in till auktion men när folk började visa sig svor han åt dem och undrade varför de kom hem till honom. Han drack mycket och hittades vid ett tillfälle liggande berusad framför vedspisen i köket, sotig och blöt efter att ha vält ut en kanna vatten på golvet. Dottern Ida blev över 100 år gammal och Hulda c:a 99 år gammal. Båda var klara och friska. Även de båda andra döttrarna blev gamla. Selmas dotter lever (2007) och bor i Gullberg. Carl var vägbyggare och hade familj tidigt, i Kinna.

I huset fanns en brun kakelugn som Frans tog bort på 30-talet. Huset var från början lägre och fönstren satt lägre. Under fodret kan man se vilken höjd fönstren satt på. Det syns även på fotot av Johan här intill.

Johan hade flera katter men de var halvvilda, skuttade runt och rev ned saker och ting när okända kom på besök. Johan brukade sitta på nordsidan och läsa postillan med sin mörka, kraftiga röst, så att det hördes ända till närmaste granntorpet. Runt fönstren fanns breda mönstrade foder. Två oxlar stod på framsidan och en stor rönn på baksidan.

Den gamla ladan byggdes 1890 och där fanns två kor, gris och höns. Ladan var ungefär dubbelt så lång som nu. Taket rasade av snötyngden och den senare ägaren Allan rev åsen och en del av ladan. Mittemot ladan där förrådet står fanns logen som stod på fyra stolpar med snedtak och en liten toalett i ena hörnet (mot huset).

Det finns en sägen som säger att i Revesjön (Rudesjön/Bäckaskogsjön) vid torpet Bäckaskog sänktes en skatt i krigstider. Man hittade vid tillfälle en gammal ekstock under vattnet som kan ha varit en mycket gammal båt. Den vittrade en hel del efter att ha tagits upp och sänktes sedan tillbaka i sjön.

Fållbänken köpte Allan i Torestorp och den är från c:a 1850. Han målade den i nuvarande färger. Kistan ovanför potatiskällaren (rosa/gråvit) fanns på Johans tid. Loftet renoverades 1/7 1961 av Claes-Göran Glans (son till Allan). Tillbyggnaden på baksidan gjordes 1980 (Allan) och vedboden byggdes 2008 (Paul).

Källor:
Gösta Svensson (född och uppväxt i grannhuset)
Boken: Galtholmens rote
Boken: Haratångens skolområde
Boken: Där färdvägar mötas
Boken: Sveriges bebyggelse Ä län IV (1951)