Vandringsresa

Dolomiterna: Cortina

8 dagar
Svårighetsgrad: Avancerad
Vie ferrate - järnlederna som sträcker sig längs Dolomiternas bergväggar och erbjuder upplevelser utöver det vanliga.

Vi bosätter oss en vecka i San Vito di Cadore - i närheten av Cortina d'Ampezzo. Vi tar sikte på Le Tofane - de tre topparna på drygt 3200 meter som bjuder på fantastiska vyer och några av de mest spektakulära lederna som finns i Dolomiterna.

Inom räckhåll har vi även Cinque Torri och Monte Cristallo som också kan få besök av oss under veckans gång.

Med hjälmkameror och ett ständigt fotande kommer jag som guide dokumentera dessa strapatser noggrant och förnöjsamt.

Observera att man oftast inte behöver någon särskild försäkring för denna typ av aktiviteter, men du måste bekräfta detta med ditt försäkringsbolag före anmälan.

Dolomiterna är ett mycket vädersäkert område och resan ligger tidsmässigt optimalt för bra väder. Men observera att aktiviteterna är mycket väderberoende. Därför kan turer (eller delar av turer) längs lederna ställas in om vädret är för dåligt. De ersätts då av vandringsturer som inte är lika väderberoende.

DAG 1

Cortina d Ampezzo - Cortina d Ampezzo

Vi träffas på flygplatsen i Venedig. Där väntar vår direkttransfer till Cortina d'Ampezzo som omringas av underbara dolomiter

DAG 2

-

Via ferrata Ivano Dibona

Denna ferrata anses vara en av de mest pittoreska av alla i Dolomiterna. Vi startar vid alpstugan Rio Gere och tar oss fram till ledens startpunkt där det finns en minnesplatta på bergväggen. Leden börjar med en metallstege som så småningom leder oss fram till en kort krigstunnel från Första Världskriget. Vi fortsätter över broar och åsar, förbi en bivack på 2760 meters höjd och faktiskt över Dolomiternas längsta hängbro som tillhör en via ferrata. Vi passerar många ruiner från kriget och når en högsta punkt på 3018 meters höjd.

DAG 3

-

Via ferrata Giovanni Lipella

År 1967 öppnades denna ferrata som även den anses vara en av de mest spektakulära i Dolomiterna. Den är 3.3 km lång och tar c:a fyra timmar att ta sig fram på. Vyn över Fanesgruppen är underbar, men innan vi får njuta av utsikten måste vi kämpa oss upp 120 höjdmeter i bergskrevorna, från Rifugio Angelo Dibona på 2037 m som är vår startpunkt. Vi går genom en 300 meter lång tunnel och tar oss etappvis uppåt, förbi Tre Dita (2694 m) till toppen av Tofana di Rozes på 3225 m.

DAG 4

-

Via ferrata Terza Cengia del Pomagagnon Denna vackra vandringsled längs ståtliga dolomitspiror startar i Chiave på 1319 meters höjd. Vi tar oss från öst till väst och norr om Cortina som vi ser i dalen - med hela kedjan av formationerna Sorapis, Tofane och Monte Cristallo som bakgrund. Leden är mycket exponerad längs de 1000 höjdmeterna vi lägger bakom oss på drygt sex timmar.

DAG 5

-

Giuseppe di Olivieri och Gianni Aglio Längs sydflanken på Tofana går denna ferrata längs oräkneliga stegar, trånga passager och hisnande klättringar uppför och längs bergväggarna. Vi passerar Punta Anna, Torre Aglio och Bus de Tofana på vägen mot toppen på Tofana di Mezzo som ligger på 3244 meters höjd.

DAG 6

-

Via ferrata Ra Gusela Vi inleder med att ta oss till ferratans startpunkt från Passo Falzarego. Själva ferratan börjar sedan med en klättring nedför en järnstege och vidare nedför bergväggen till foten av den imponerande Ra Gusela-väggen. Vi fortsätter till Rifugio Scoiattoli och vidare till Rifugio Averau. Det finns sedan tre varianter att ta sig tillbaka till utgångspunkten.

DAG 7

-

Via ferrata Vallon Bianco Det blir ytterligare 700 höjdmeter denna dag, då vi ger oss in i Fanisgruppen och till den breda dolomiten Monte Vallon. Ett alternativ är att ta ferrata Furcia Rossa på tillbakavägen. Hela dagen går vi i spår från det första världskriget. Stegar, tunnlar, skyttegravar och bunkrar kantar vår väg i dessa till synes otillgängliga trakter.

DAG 8

Cortina d Ampezzo - Venezia

Vi avslutar veckan med en eftermiddag och helkväll i underbara Venedig