Vandringsresa

Comosjön

8 dagar
Svårighetsgrad: Normal
Följ med till en av världens vackraste sjöar - Comosjön i Italien. Detta är vandringsresan för den som vill kombinera det genuina Italien med häpnadsväckande vyer och utmaningar. Vi bor i underbara Mandello, som är en av de finaste av de c:a 40 byarna som ligger som ett pärlband runt sjön.

Det blir sex hela vandringsdagar varav en tvådagarsvandring till alpstuga där vi övernattar. Vi njuter av vyer som man inte kan föreställa sig om man inte varit i detta sjö- och bergslandskap förut.

För att nå våra dagsetapper tar vi båten över sjön, till eller från byar som Menaggio, Varenna, Nesso och Lenno.

DAG 1

Varenna - Varenna

Vi anländer till Mandello vid Comosjöns strand, efter en flygresa till Bergamo/Milano. Transfern tar en dryg timma.

DAG 2

Varenna - Varenna

Veckans första vandringstur går via slottet Vezio som bjuder på en underbar första vy över sjön. Därefter höjer vi snabbt ribban och tar oss ytterligare tusen höjdmeter upp till bergstoppen Cima Zirlaca. Vi når dagens höjdpunkt på Cima di Daas, pausar vid alpstugan Monte Albiga och njuter av ett kvällsbad i sjön

DAG 3

Mandello del Lario - Rifugio Rosalba

Dagen inleds med en kort tågresa till Mandello al Lario som är en lite större by söder om Varenna. Denna dagsetapp går upp mot områdets högsta berg Grignetta som vi hela tiden ser längs vår väg. Men vi stannar i Rifugio Rosalba på 1700 meters höjd och sover en natt. Här erbjuds en natt- eller soluppgångsvandring för den som vill - en oförglömlig upplevelse om det är stjärnklart.

DAG 4

Rifugio Rosalba - Mandello del Lario

Vi vaknar i vår alpstuga och fortsätter vår tur mot Grignetta så tidigt som möjligt efter frukost. Utsikten från toppen bjuder på ett panorama över hela alpmassivet i norr, om vädret tillåter. Därefter påbörjar vi en lång och brant nedstigning mot sjön och badar såklart innan vi återvänder till Varenna.

DAG 5

Menaggio - Lenno

Dagen inleds med en båtresa över sjön till Menaggio, som är en av de största byarna runt sjön. Även denna dag blir ansträngande men med ordentlig lön för mödan. Vi tar oss 1500 höjdmeter upp till toppen av Monte di Tremezzo, och hänförs av utsikten där. Därefter vänder vi söderut, brant nedåt mot hamnen i Lenno där vi tar båten tillbaka på kvällen, efter en middag vid sjökanten.

DAG 6

Bellagio - Rifugio Martina

Även denna dag inleds med en båtresa över sjön, söderut till Bellagio som är en av sjöns mest populära och välbesökta byar. Här lyxar vi till det med fika vid sjön innan vi påbörjar en vandring upp mot alpstugan Rifugio Martina där vi ska sova en natt. Vi befinner oss nu mellan sjöns två sydspetsar och har hela sjön med Alperna i vyn framför oss.

DAG 7

Rifugio Martina - Nesso

Veckans sista vandringstur tar oss några hundra höjdmeter upp till Monte San Primo som blir dagens höjdpunkt. Men efter den branta turen ned mot sjön når vi etappmålet Nesso som är en av sjön charmigaste byar med sin gamla stenbron. Här njuter vi av mer god mat och dryck innan vi tar en lång kvällstur med båten tillbaka till vårt Varenna.

DAG 8

Varenna - Varenna

Vi lämnar Varenna och återvänder till Sverige via Milano