Reseminnen

Dagbok med reseminnen från en av Sirugo Tours upplevelseresor

Vandringsresa

San Martino: it15_smc

9 dagar
Svårighetsgrad: Normal
San Martino di Castrozza ligger idylliskt i dalen Primiero, omringat av toppar som Vezzana och Burleoni - över 3.000 meter höga. Härifrån gör vi storslagna vandringsturer via Passo Rolle, till alpstugor som Rosetta och till sjöar som Calaita. Eller som någon en gång myntade: Den som inte besökt områdena runt San Martino har aldrig besökt Dolomiterna
DAG 1

Göteborg - Venezia

Deltagarna anlände från tre olika flygplatser - Göteborg, Stockholm och Köpenhamn, varpå direkttransfern med Autocampiglio tog oss alla till San Martino så att vi kunde installera oss i hotell och lägenheter. Därefter blev det en kort rundtur i byn och gemensam middag på restaurang.

DAG 2

San Martino di Castrozza - San Martino di Castrozza

Den första vandringsdagen inleddes med en tur upp längs skidbackarna till Rifugio Col Verde där vi pausade för medhavd fika och toalettbesök. DÄrefter ytterligare lite stigning upp till Crode Rosse där vi påbörjade en vandring längs bergen, till en underbar utsiktspunkt intill hisnande stup ned mot dalen. Därefter en slingrig passage ned till skogsgränsen och ytterligare en fika. Det var mulet men vi slapp regnet. Vi kom snart ned till vägen mellan Passo Rolle och San Martino, tog oss över till andra sidan forsen och förbi Rifugio Mirabello ner till vår by.

DAG 3

San Martino di Castrozza - San Martino di Castrozza

Dagens mål var sjöarna vid Passo Colbricon. Först gick vi längs vägen och vidare in i skogspartiet upp mot Malga Ces. Därefter längs skidbacken upp genom en allt trängre dal. Efter lite trippande i stenig terräng kom vi fram till den första sjöns sandstrand. Det var inte badväder men vi fick en smaskig fika i stugan. Vi fortsatte sedan genom skogen till Passo Rolle och tillbaka ungefär samma väg som gårdagen.

DAG 4

San Martino di Castrozza - Rifugio Rosetta

Detta blev den första av två dagar på hög höjd på platån Pale di San Martino. Vi tog oss återigen upp till knutpunkten Col Verde där vi denna gång fortsatte brant upp i allt kargare terräng till lindbanestationens ändpunkt vid Ristorante Rosetta. Det var dimmmigt men luckor i täcket gav oss fina vyer då och då. Efter att ha installerat oss för övernattning i alpstugan tog vi en extra tur upp till Cima Rosetta som blev veckans högsta punkt, på 2743 m. Därefter tillbaka till stugan, middag och välbehövlig sömn.

DAG 5

Rifugio Rosetta - Rifugio Pradidali

Morgonen visade inga tecken på stabilt väder. Luften var fuktig och dimman var tät. Så vi tog samma väg tillbaka ned till byn. Men när man går åt andra hållet ser man vyerna på ett annat sätt, så även det blev en fin upplevlse.

DAG 6

Passo Rolle - San Martino di Castrozza

Vi inledde med en bussresa upp till Passo Rolle, eftersom vi redan gått vägen upp genom dalen två gånger, och eftersom den planerade turen skulle bli tillräckligt lång ändå. Vädret blev allt bättre, dock med stark vind. Målet var det fortliknande berget Castellazzos topp på 2333 meter. Efter en fikapaus i stugan Capanna Cervino fortsatte vi runt och upp på bergets baksida. Vi undersökte gamla grottor som byggdes under första världskriget och nådde snart toppen med den vita jesusstatyn och vyn över sjöarna vid Colbricon och en stor del av Dolomiterna i norr. Därefter ner till Passo Rolle och vidare upp förbi Tognazza och upp till Cavallazza Piccola. Det blåste och var så dimmigt att utsikten uteblev helt tills vi började närma oss Colbricon igen. Efter fika fick vi en fin tur ned tillbaka till byn.

DAG 7

San Martino di Castrozza - San Martino di Castrozza

Äntligen blev riktigt fint väder, framåt eftermiddagen. Vi tog sikte på den branta stigningen upp mot Col dei Vecchi. Efter en slingrig tur genom skog och en liten tunnel genom berget kom vi till en underbar terrass med utsikt över hela dalen och det imponerande bergsmassivet bakom oss. Vi fick se gems och kunde fika i strålande sol. Höstkrokusarna blommade i hästhagen som vi passerade på väg ned.

DAG 8

San Martino di Castrozza - Venezia

Vid tiotiden kom direkttransfern som tog oss till hotellet i Venedig. Vi installerade oss och tog sedan bussen in till staden som bjöd på full aktivitet och en temperatur på 26 grader.

DAG 9

-

Vi hann med mer av Venedig innan flygen tog oss tillbaka till Sverige.