Reseminnen

Dagbok med reseminnen från en av Sirugo Tours upplevelseresor

Vandringsresa

Val Gardena: it14_1

9 dagar
Svårighetsgrad: Normal
Val Gardena är utan tvekan en av Alpernas vackraste dalar. Här finns sagolika byn Santa Cristina som klänger praktfullt på sluttningen i söderläge. Där bodde vi en vecka och gjorde härliga dagsvandringar till närliggande dalar.

Denna vandringsresa tog oss även in i nationalparken Puez Odle där vi förälskade oss i vidsträckta blomsterängar, betande får och kor samt fantastiska utsiktsplatser.

DAG 1

-

Vi träffades på flygplatsen i Venedig. Där väntade bussen som tog oss direkt upp till vår by. Bussresan tog c:a tre timmar.

Vi bodde på lägenhetshotellet Garni Gardena som ligger 100 meter från byns kyrktorg och åtta minuters gångväg till busshållplats, matbutik och shoppinggata.

Utsikten över dalens husberg Langkofel (3181 m) var magnifik. Langkofels italienska namn är Sassolungo.

DAG 2

Santa Cristina - Santa Cristina

Den första vandringsdagen bjöd på en orienteringsvandring norr om byn, till alpstugan Seurasass (2020 m) där vi alla stannade och fikade.

Några valde sedan att fortsätta upp till toppen Pic (2363 m) trots annalkande regn. Både regn och vind kom med intensitet, men efter pausen vid den gamla kyrkan San Giacomo (1565 m) försvann ovädret och vi fick en behaglig eftermiddag och kväll.

DAG 3

Santa Cristina - Selva in Val Gardena

Målet för denna dag var naturparken Puez-Odle på 2400 meters höjd. Vi började med att ta oss till alpstigan Odles vid Col Raiser (2106 m). Några gick hela vägen från byn och några tog kabinbanan halva vägen. Det blev en härlig fikapaus i solen utanför Odles. Därefter påbörjade några i gruppen vandringen mot passet Forcoletta di Piza (2489 m) som var nyckeln till naturparken. Övriga valde en långtur över ängarna nedanför topparna Sass Rigais (3025 m) och Furchetta (3030 m).

Vägen mot Piza blev allt brantare och mer spännande för varje höjdmeter. Den sista biten ledde oss upp längs stabila trätrappor i rester av det snötäcke som vinterns alla extrema snöoväder skapat. Passet bjöd på mycket edelweiss och en fantastisk utsikt åt alla håll.

Vi fortsatte in i Puez-Odle och kom snart till nästa stuga: Stevia (2312 m) där vi njöt av ännu en fikapaus i solsken. Vi avslutade dagen med en lång och hisnande tur ned mot Selva och Santa Cristina.

DAG 4

Passo Gardena - Selva in Val Gardena

Vi inledde denna vandringsdag med en bussresa upp till Passo Gardena (2136 m). Vi tog sikte på Puez-Odle från söder och gjorde vår entre genom ett månlandskap av klippformationer och Passo Cir (2462 m). Efter en paus fortsatte vi genom Val de Chedul och upp till nästa pass: Crespeina (2528 m).

Regnet hängde i luften men vi klarade oss torra förbi alpsjön Crespeina, förbi det trånga passet Ciampeijoch (2366 m) och fram till stugan Puezhütte (2475 m) där det blev lunch eller fika. Slutligen en lång men väldigt vacker tur genom kanjonen till Vallunga och civilisationen i Selva (1563 m) där vi kunde ta bussen tillbaka till Santa Cristina.

DAG 5

Passo Sella - Rifugio Vicenza

Även denna dag inleddes med en bussresa. Det skulle bli den första av två dagar runt vårt husberg Langkofel (3181 m) och med en övernattning i alpstugan Rifugio Vicenza (2256 m). Vi steg av på Passo Sella (2244 m) och gav oss iväg längs Friedrich-August Weg, på Langkofels sydsida. Det blev fikapaus vid stugan Sandro Pertini (2316 m) och senare även lunchpaus vid Plattkofelhütte (2297 m). Därefter fortsatte vi mot nordsidan och upp genom den trånga dalen till stugan där värdarna och middagen välkomnade oss.

DAG 6

Rifugio Vicenza - Santa Cristina

Medan alla andra av någon anledning sov vid fyratiden på morgonen, tassade Paul, Hans och Bengt-Erik nedför de knarrande trapporna i stugan och ut på altanen. Där påbörjades en spännande morgonvandring upp mot Langkofelscharte (2681 m) och stugan Rifugio Demetz. Turen inleddes med en misslyckad traversering av ett glashalt snötäcke i mörkret. Men snart hittades en alternativ led upp genom den trånga dalen. Passet nåddes några minuter före soluppgången (05.25) och det var ingen tvekan om att det var värt ansträngningen.

Några timmar senare hade alla ätit frukost och på väg ned mot Santa Cristina längs Langkofels nordsida. Turen gick över solvärmda snötäcken, gröna ängar, steniga raviner och längs forsar. Det blev fika, lunch, solstolar och andra godsaker vid Hotel Cendevaves (1628 m). Några valde att ta omvägen via slottet Fischburg.

DAG 7

Santa Cristina - Santa Cristina

Den sista vandringsdagen inleddes med ännu en tur till Col Raiser (2106 m). Men denna gång var målet de fantastiska formationerna vid Seceda. Alla samlades vid Col Raiser och därefter blev det mer eller mindre frivandring längs bergskammar och över ängar. Vi åt lunch i solsken vid alpstugan Sofia (2410 m). Därefter en lugn tur på andra sidan toppen Pic och förbi Seurasass ned till våra lägenheter. Dagen avslutades med gemensam middag på en restaurang.

DAG 8

Santa Cristina - Venezia

Vi lämnade vårt Santa Cristina på morgonen. Bussen tog oss direkt till hotellet i Venedig. Där blev det en lördagseftermiddag och -kväll med shopping, strövtåg och god mat.

DAG 9

Venezia - Göteborg

Det blev en hel söndag i underbara Venedig före hemresan till Sverige.